Even voorstellen

Achter mijn getouw

Hallo, mijn naam is Monique Hakkennes

Rond 1985 zag mijn man in een Duitse winkel het boek “ein Webstuhl selbst gebout” en zei enthousiast dat hij een weefgetouw voor mij ging maken. Dit was het begin van mijn weefcarrière. Op dit eenvoudige getouwtje maakte ik hele mooie dingen. Mijn interesse was geboren, ik volgde diverse weefcursussen en het eenvoudige getouw werd vervangen door een tweede hands groter getouw. De lessen openden een hele nieuwe wereld voor mij. Ik probeerde veel nieuwe technieken en kleurcombinaties uit. Om meer kennis over textiel te krijgen volgde ik in 1995 de opleiding Textielwarenkennis van Detex.

Het weven kreeg nog een extra impuls toen ik een Damast getouw kocht. Nu kon ik iedere combinatie van schering en inslag maken die ik wilde. Ik volgde een cursus Damast weven en werd lid van het Damastweversgilde. In 2011 begon ik met de opleiding tot meester wever, die ik inmiddels afgesloten heb. Ook volgde ik de kadercursus weven van Weefnetwerk.

Ik werk veel met Ierse wol, die volgens een oud procedé gesponnen wordt.

Op dit moment weef ik voornamelijk zogenaamde wandweefsels: geweven schilderijen. De kleuren die ik gebruik zijn vaak helder en ik ben op zoek naar kleurencombinaties die elkaar versterken en benadrukken. Dit is bij weven best wel een uitdaging, want twee kleuren die gemengd met verf een prachtige nieuwe kleur geven, kunnen in een weefsel dof en levenloos worden. Het maken van proefjes is daarom essentieel.

Mijn inspiratie komt uit de natuur en de dingen die ik om mij heen zie. Ik verkoop mijn weefsels aan geïnteresseerden, weef in opdracht en geef korte en langere workshops.
Maar het belangrijkste vind ik het overbrengen van dit prachtige ambacht. Zowel aan professionele weefsters als hobbyweefsters.