Even voorstellen

Achter mijn getouwHallo, mijn naam is Monique Hakkennes

Rond 1985 zag mijn man in een Duitse winkel het boek “ein Webstuhl selbst gebout” en zei enthousiast dat hij een weefgetouw voor mij ging maken. Dit was het begin van mijn weefcarrière. Op dit eenvoudige getouwtje maakte ik hele mooie dingen. Mijn interesse was geboren, ik volgde diverse weefcursussen en het eenvoudige getouw werd vervangen door een tweede hands groter getouw. De lessen openden een hele nieuwe wereld voor mij. Ik probeerde veel nieuwe technieken en kleurcombinaties uit. Om meer kennis over textiel te krijgen volgde ik in 1995 de opleiding Textielwarenkennis van Detex. Ik weefde sjaals, kleding, keukentextiel en kleden.

Het weven kreeg nog een extra impuls toen ik een Damast getouw kocht. Nu kon ik iedere combinatie van schering en inslag maken die ik wilde. Ik volgde een cursus Damast weven en werd lid van het Damastweversgilde. In 2011 begon ik met de opleiding tot meester wever, die ik in 2015 hoop af te sluiten.

 Ik werk veel met Ierse wol, die volgens een oud procedé gesponnen wordt.

Op dit moment weef ik voornamelijk zogenaamde wandweefsels: geweven schilderijen. De kleuren die ik gebruik zijn vaak helder en ik ben op zoek naar kleurencombinaties die elkaar versterken en benadrukken. Dit is bij weven best wel een uitdaging, want twee kleuren die gemengd met verf een prachtige nieuwe kleur geven, kunnen in een weefsel dof en levenloos worden. Het maken van proefjes is daarom essentieel.

 Mijn inspiratie komt uit de natuur en de dingen die ik om mij heen zie. Ik verkoop mijn weefsels aan geïnteresseerden, weef in opdracht en geef korte en langere workshops.

 

4 Reacties

 1. Geke van Nes

  Monique wat leuk om te zien dat je zo’n leuke hobby hebt.

  Reageren
 2. Bientje Doornbos

  Dag Monique, je kent mij niet maar ik ben een “oude” weefster. Ik heb veel getouwweven gedaan en nu, al jaren weef ik gobelin en heb les gegeven. (www.atelierbientje.exto.nl) en andere textiele zaken. Je adverteert met een cursus weven op afstand. Ik wil graag mijn getouwweven weer ophalen. ik heb een Glimokra Ideal, 8 schachten, 10 tr,
  Wat houdt deze cursus zoal in? Het maakt niet uit of het basaal is. Goed om alles weer eens door te nemen.
  Graag hoor ik van je.
  Bientje Doornbos

  Reageren
 3. Annelies Verberkmoes

  Beste mw. Hakkenes,
  Op internetblas ik iets over weven op afstand met een verwijzing naar uw site. Helaas kon ik het daar niet gemakkelijk terug vinden. Ik ben recent met weven bezig naast het spinnen van wol. Ik heb een ridged Heddle loom van 50 cm breedt waar ik al redelijk mee overweg kan. Het lijkt me leuk om meer te leren, vooral over kleur etc. Kunt u mij info geven of uitleggen waar ik meer lan lezen over dat weven op afstand?

  Een vriendelijke groet,
  Annelies Ververkmoes

  Reageren
  1. Weeflap (Auteur bericht)

   Hoi Annelies,
   Leuk dat je bent begonnen met weven, het is inderdaad een leuke hobby met veel mogelijkheden!
   Dit is de link naar de goede pagina: http://weeflap.nl/weeflab/. je kunt hier de complete inhoud zien.
   de cursus is wel gebaseerd op een getouwtje met 4 schachten, maar er komen in iedere les ook kleurentheorie en ontwerpmogelijkheden te staan.
   En er is een aantal lessen dat ook heel goed op een rigid heddle loom gedaan kan worden.

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *